Internationaal yogacongres Zinal

Internationaal yogacongres Zinal 2019

Spiritualiteit als thema en de onderliggende vraag of yoga bijdraagt aan de ontwikkeling van spiritualiteit heeft mij weer ongelooflijk geïnspireerd. Veel dank aan eregast Richard Moss, wiens visie op leven mij prachtige nieuwe aandachtspunten voor mijn lessen heeft gegeven.

Internationaal yogacongres Zinal 2018

Het thema Ekata – eenheid in verscheidenheid – stond centraal op het congres in 2018. Diana Plenckers en Anneke Verweijen van de Saswitha Yoga docenten -opleiding gaven op een prachtige manier vorm aan dit thema. Eenheid werd ervaren in de stilte van de ochtendlessen. In de workshops mochten we ervaren hoe verschillende prana’s verbonden worden met de alom aanwezige levensenergie.

Internationaal yogacongres Zinal 2017

yogacongres zinal

Atha: yoga hier en nu ervaren

Atha: het thema van dit 44e Europese yogacongres. Ook dit jaar was het weer bijzonder inspirerend om in Zinal te zijn en lessen te volgen van o.a. Romanie Noordergraaf (Samsara opleiding), Hade de Neve (Vormingsinstituut Zolder, België) en Eleonora Hertenstein (Zurich). Atha, yoga hier en nu ervaren in diverse vormen, wetend dat deze naast elkaar kunnen bestaan en voelend hoe iedere docent zijn of haar kwaliteiten in de lessen legt.

Internationaal yogacongres Zinal 2016

Dr. Gunter Niessen – dit jaar eregast op het jaarlijkse internationale yogacongres – is orthopedisch chirurg gespecialiseerd in de beweging van de spieren en het skelet. Sinds 30 jaar is hij gekwalificeerd yoga docent aangesloten bij de BDY/EYU.

Yoga: helend of beschadigend?

Vanuit zijn ervaring met klachten en blessures van zijn patiënten kijkt hij kritisch naar het uitvoeren van yoga asana’s. Hij constateerde dat yoga ipv helend juist beschadigend kan zijn wanneer de aangeboden oefeningen onvoldoende zijn aangepast aan het hedendaagse bewegingspatroon en/of aan de fysieke mogelijkheden van de cursist.

Zorgvuldig afgestemde oefeningen

De lessen die ik tijdens het congres volgde bij Dr. Gunter Niessen hebben me nieuwe inzichten gegeven en daardoor nog zorgvuldiger gemaakt in het aanbieden van de oefeningen in mijn les. Het stimuleert me steeds voldoende alternatieven aan te bieden en goed af te stemmen wat past bij de bewegingsmogelijkheden van mijn cursisten.

Echt voelen wat voor het eigen lichaam goed is, is essentieel tijdens het beoefenen van yoga.

“ Luister beter naar je eigen lichaam dan naar mijn instructie” 

houd ik mijn cursisten graag voor.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.