Yoga en kanker

Yoga en kanker

Na de diagnose kanker is het leven niet meer hetzelfde. Een kankerpatiënt maakt een moeilijke periode door. Er is onzekerheid over de behandelingen, onzekerheid over de herstelmogelijkheden, angst voor dood en het leren leven met de beperkingen die het lichaam heeft. Juist in deze periode kan yoga ondersteunend zijn.

Vertrouwen in het lichaam

De ziekte kanker kan het gevoel geven dat het lichaam je in de steek heeft gelaten. Chemokuren kunnen je vervreemden van het lichaam en reacties geven die het lichaam nooit eerder heeft ervaren. Het voelt alsof het lichaam niet meer het eigen vertrouwde lichaam is.

Yoga oefeningen kunnen bijdragen aan bewustzijn van hoe het nu met het lichaam is, kunnen helpen de grenzen te bewaken en open te staan voor wat zich in het lichaam aandient. Het lichaam mag ontspannen en er mag een nieuwe balans ontstaan. Langzaam maar zeker kan zo opnieuw vertrouwen in het eigen lichaam ontstaan.

Aangepaste oefeningen

De aangeboden oefeningen zijn lichter, zachter en kleiner dan in andere yoga groepen, zijn aangepast aan de mogelijkheden van dit moment en gericht op ontspanning. De aandacht voor de adem zorgt voor rust, ruimte en een betere opname van zuurstof in het bloed. Het uitademen symboliseert loslaten ( van ongemak, pijn en angst), het inademen symboliseert het ontvangen van iets nieuws ( vertrouwen, acceptatie, zachtheid). Het aanbieden van visualisaties nodigt de cursist uit op een andere manier in verbinding te zijn met kanker en het eigen helend vermogen bewust te worden.

De laatste oefening is de ontspanningsoefening waarbij het lichaam rust en de adembeweging met aandacht gevolgd wordt.

RPL Woerden

Op 19 september 2018 zijn opnames gemaakt door RPL Woerden om meer bekendheid te geven aan Yoga en Kanker in het Inloophuis. Ik werd uitgenodigd om hier meer over te vertellen. De uitzending is te zien  op RPL Woerden actueel en wordt op een later tijdstip op Youtube geplaatst.

Kennis maken

Wil je ook een keer kennismaken met Yoga? Schrijf je in op het formulier dat in het Inloophuis hangt. Bekijk ook het activiteitenprogramma.


yoga-en-kanker
inloophuis-kanker-woerden

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.